Zöldséges Csirkeragu.
Hozzávalók: Kb fél kg csirkemell filé, 2 evőkanál étolaj, só ,bors, pici szerecsendió, kb negyed kg borsó ( Lehet fagyott is de akkor előtte felolvasztom. Közvetlen használat előtt.) 1 szép szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér,1 szem burgonya.kb 3 gerezd fokhagyma. kb 3 dl víz. 1 tyúkhúsleves kocka.
Elkészítése:A csirkemellet vékony csikokra vagy ahogy tetszi lehet kockára is vágni. Én csikokra szoktam felszeletelem. Majd egy magasabb falú serpenyőbe vagy lábasba öntöm az étolajat. Ha felforrósodik az olaj akkor gyorsan megforgatom benne a húst. A zöldségeket apró kockára feldarabolom és a húshoz adom ezzel forgatom tovább együtt. Majd a fúszereket izlés szerint használom. A zöldborsót is hozzáadom és együtt párolom tovább az egészet a hússal együtt. Mikor úgy gondolom hogy eleget párolódott akkor hozzáadom a kb 3 dl vizet amibe előtte feláztattam a leves kockát. Ezzel főzöm tovább fedő alatt az egészet. Addig míg el nem fövi a levét csak annyi naradjon hogy ne égjen oda. Kb 1 óra alatt elkészül. Jó étvágyat.
Házi Abáltszalonna
Hozzávalók:
Húsos szalonna vagy Toka alja szalonna,
só
piros őrölt paprika
bors
fokhagyma
Elkészítése:
A szalonnát bő vízbe felteszem főni teszek bele sót, fokhagymát, félig megfőzöm. Ha félkészre főtt kiveszem a vízből egy lapos tányérra teszem. Vastagságától függően beírdalom, majd megsózom, borsal megszórom minden oldalát, ezután piros őrölt paprikával szintén minden oldalát megszórom. A végén áttört fokhagymával izlés szerint bekenem és hideg helyen hagyom kihülni. Kb 6 óra múlva fogyasztható. Jó étvágyat mindenkinek!
Elkészítési idő Kb.: 90 perc.
____________________________________________________
Töltött tészta Bözsi módra
Hozzávalók:
Fél kiló spagetti vagy valamilyen csőtészta
30 Dkg darálthús
20 Dkg rizs
Só, Őröltbors, Köménymag, pici Fokhagyma,
1 pohár tejföl, 2 db egész tojás, 5 dkg trappista sajt
ízlés szerint pizzakrém
kevés zsiradék
Elkészítése:
A tésztát sós vízben megfőzöm közben még a tészta fől a darált húst kevés zsíradékban kicsit megpirítom, közben ízlés szerint megfűszerezem sóval, őröltborsal, őrölt köménymaggal, fokhagymával, utána kevés vízzel felöntöm és addig főzöm még el nem fövi a levét. A rizst szintén enyhén sós vízben megfőzöm, főzés után leszűröm. Majd a darálthússal összekeverem és hozzáadom ízlés szerint a pizzakrémet. Ezután összekeverem a főtt tésztával. Tepsibe öntöm és eligazítom a tetejét majd reszelt sajtal megszórom. 2 db tojást 1 pohár tejföllel csomómentesre összekeverek, teszek bele sót és őrölt borsot ezt a sajt tetejére öntöm, forró sütőben készre sütöm. A tölteléket lehet színesíteni pici őrölt paprikával.
Elkészítési idő: Kb.: 90 pe
Szaftos hús
Hozzávalók : kb fél kg disznó hús ,1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd foghagyma, 1 evőkanál lisz , 1 evőkanál tejföl , pici őrölt paprika, kevés zsíradék , só, bors.
Elkészítése :A disznóhúst apró kockákra összevágom és a zsíradékot jól felforrósítom . Majd beleteszem a húst és jól megkeverem a forró zsíradékba. Rádarabolom a vöröshagymát meg a foghagymát is, ezzel is jól összekeverem a húst majs megsózom és megborsozom . Majd rászórom az 1 evőkanál lisztet és ezzel is jól összekeverem. Végül ráteszem a tejfölt is meg az őrölt pirospaprikát . Ha készen van minden rajta van akkor még kevergetem egy kicsit és felöntöm vagy leves lével vagy vízzel hogy ha meg fől akkor jól szaftos maradjon . Különféle köretekkel lehet tálalni . Én zöldborsó főzeléket csináltam most hozzá . De lehet sok mást is .
Húsoskáposzta